Miten Suomi eroaa muista pohjoismaista

Kylmyys, järvet, talvet ja revontulet. Näistä Suomi tunnetaan maailmalla. Mikä tekee Suomesta kuitenkin erilaisen verrattuna muihin pohjoismaihin? Ulkomaalaisen näkökulmasta pohjoismaat ovat hyvin samanlaisia ja varsinkin me suomalaiset olemme tottuneet siihen, että eihän Suomea kuitenkaan tiedetä. On kuitenkin muutamia asioita, joista voi löytää eron muihin verrattuna. Skandinaviaan kuuluvat virallisesti Ruotsi, Norja ja Tanska, mutta Suomea ja Islantia pidetään osana pohjoismaista. Lähtökohtaisesti siihen syynä ovat täysin maantieteelliset termit, sillä aluetta, jota pidetään Skandinaviana, on maantieteellisesti eroteltu alue – Skandinavian niemimaa.

Suomi on kuitenkin osa pohjoismaita ja osittain sekä kulttuurisista syistä, mutta tavallaan myös maantieteellisistä syistä Suomesta löytyy muutamia eroja muihin pohjoismaihin verrattuna. Ne saattavat tuntua pieniltä, mutta Suomen kaltaiselle valtiolle, joka sijaitsee yhden suurvallan ja kahden kuningaskunnan naapurimaana, olemme onnistuneet aika hyvin. Suomi on toistuvasti valittu maailman onnellisimmaksi maaksi ja tästä voimmekin olla ylpeitä. Suomen onnellisuutta on uutisoitu useasti maailmassa, mutta olemme silti siinä tällä hetkellä maailman parhaita. Muut pohjoismaat tulevat kyllä perässä: 2. sijalla Tanska, 3. sijalla Norja ja 4. sijalla Islanti. Ruotsi on sijalla 7. Vaikka Suomikin on varakas valtio ja keskipalkat ovat korkealla, raha ei ole onnellisuuden tae. Valtiolla ja sen toimivuudella on suuri merkitys ja tutkimusten mukaan suomalaiset ovat tyytyväisiä omaan kotimaahansa. Tiesitkö, että Suomessa asuvista iso osa osallistuu joko rahallisesti tai työpanoksellaan vapaaehtoistyöhön? Onnelliset ihmiset tuntuvat siis jakavan hyvää muillekin. Kaikkein suurin ero Suomen ja muiden pohjoismaiden välillä on kuitenkin todennäköisesti kieli. Kaikissa muissa pohjoismaissa kielet muistuttavat paljon toisiaan niin kieliopiltaan kuin sanavarastoltaan, mutta suomen kieli on täysin poikkeava. Uralilaisiin kieliin kuuluva suomi poikkeaa naapurikielistä reippaasti.

Suomalaisten kulttuuri ja musiikki

Vaikka Suomi on pohjoismaista yksi nuorimmista itsenäisistä valtioista ja on ollut valloitettuna isoimman osan historiaansa, meiltä löytyy kuitenkin asioita onnellisuuden ja kielen lisäksi, jotka saavat Suomen eroamaan muista pohjoismaista. Suomi loistaa muissakin tilastoissa. Nimittäin Suomesta löytyy kaikkein eniten raskaan metallimusiikin bändejä verrattuna muihin Euroopan maihin! Jokaista miljoonaa asukasta kohden bändejä löytyy jopa 630, kun esimerkiksi Ruotsissa bändejä on 428 ja Norjassa 299. Suomalaiset bändit tunnetaan pohjoismaiden ulkopuolella hyvin.

metallimusiikin bändejä

Suomi tunnetaan myös tietysti Muumeista! Vastaavanlaista kulttuuria ja hahmoja ei muista pohjoismaista löydy. Muumit ovat tunnettuja erityisesti Aasian maissa, kuten Japanissa ja Muumimaailmaa pidetäänkin yhtenä suosituimpana suomalaisena huvipuistona. Monet aasialaiset haluavat jopa mennä naimisiin Muumimaailmassa.

Suomi historiassa

Välillä suomalaisena voi tuntua siltä, että suomalaiset tuotteet ja palvelut eivät ole tunnettuja eikä ketään kiinnosta. Aina kun Suomi mainitaan elokuvassa tai televisiosarjassa, tekee mieli innostua ja kertoa ystävälle heti, että hei – Suomi mainittu! Suomen historia eroaa monesta muusta pohjoismaasta. Suomi on ollut ainoana pohjoismaana Venäjän vallan alla. Muita pohjoismaita on ollut Ruotsin ja Saksan vallan alla, kuten Suomikin. Tämä on tuonut suomalaiseen kulttuuriin vahvuutta ja sitä kuuluisaa sisua, jota ei välttämättä muista maista löydy. Islanti ja Suomi ovat myös ainoita maita, jotka eivät ole kuningasperheen hallinnassa. Tanska, Norja ja Ruotsi ovat kaikki kuningaskuntia, mutta Suomi ja Islanti ovat demokraattisia tasavaltoja. Vaikka Suomeen pitikin tulla kuningas Saksasta, demokratia jäi valtaan sotien jälkeen. Suomi on ainutlaatuinen myös luonnossa. Suomen sijainti, runsaat järvet ja Itämeri ovat luoneet Suomeen lajeja, joita ei muista pohjoismaista, eikä edes maailmasta löydy. Saimaannorppa on tällainen laji. Muut lajit ovat pääosin ötököitä ja kasvilajeja, kuten läätekätkökääriäinen. Kaikki nämä asiat, olivat ne pieniä tai suuria, tekevät Suomesta ainutlaatuisen. Huolimatta siitä, että jokin tietty asia saattaa olla sama myös muussa pohjoismaassa, on Suomi näillä yhdistelmillä hyvin muista erottuva.