Suomalainen elämäntapa

Suomessa ihmiset elävät säännöllistä ja melkoisen suorituspainotteista elämää. Arki on jokaisen omaa oravanpyörää ja ihmiset liikkuvat suurelta osin vain kodin ja työn välillä. Viikonloppu onkin usein täysin vastakohta, jolloin suomalainen vaihtaa vapaalle ja välillä nollaakin kirjaimellisesti mielensä työasioista. Suomalaiset arvostavat rauhallisuutta, rehellisyyttä, menestystä ja ahkeraa työntekoa. Ulkoilu ja liikunta ymmärretään tärkeiksi osa-alueiksi terveydenedistämisen kannalta ja pääosin perinteinen suomalainen elämänrytmi tukeekin terveellistä elämätapaa kuten säännöllinen ateriarytmi ja liikkuminen.Turvallisuus on tärkeitä tukipilareita arjen onnistumisen kannalta, sillä esimerkiksi jo ensimmäisellä luokalla olevat lapset kulkevat ilman vanhempia koulumatkansa. Toisista pidetään huolta, mutta ei kuitenkaan liian läheltä, sillä liika avunanto voidaan kokea myös tunkeiluna tai vähintään vaivaannuttavana. Suomessa vallitsee vanha kunnon suomalainen sisu, jonka mukaan kaikkien tulisikin pärjätä tavalla tai toisella ja avun pyyntö on viimeinen selviytymiskeino.

Suomalaiset juoksevat kello kaulassa

Suomalaiset juoksevat kello kaulassa

Suomalaisessa elämäntavassa riittää ulkomaalaisille ihmettelemistä ja sopeutumista. Suomessa eletään erittäin täsmällisesti ja sovituista tapaamisista tai varsinkaan töistä ei tule myöhästyä. Tapaamisia ystävien kanssa voidaan hyvin sopia jo esimerkiksi kuukauden päähän ja peruutukselle tulisi aina olla jokin hyvä selitys. Täsmällisyys ja ajankäytön periaatteet näkyvät jopa kansallisesti muun muassa peruuttamattomien lääkäri ajanvarausten sanktioista. Suomalaiselle kalenteri on ehdottoman tärkeä apuväline, sillä se tukee myös toista suomalaisille tyypillistä piirrettä eli järjestelmällisyyttä. Suomalainen koti on tyypillisesti hyvin organisoitu ja siisti. Liiallinen tavaran ”hamstraus” tai epäsiisti koti on suomalaisen mielestä monesti merkki epävakaasta elämänhallinnasta. Suomalaiseen kyläily kulttuuriin kuuluu, että vierailut ovat aina ennalta sovittuja. Suomalainen arvostaa yksityisyyttä ja rauhaa ja onkin aivan tavallista kertoa, ettei kyläily sovi esimerkiksi arjen rauhoittamiseksi. Suomalaisessa kodissa kengät riisutaan aina eteiseen ja kodissa käyttäydytään muutenkin mahdollisimman vähän ”vaivaa aiheuttaen”.

Rakkaudesta luontoon

Luonto ja luonnon kunnioittaminen on suomalaiselle tärkeää. Yhä useampi suomalainen kokeekin ilmastoahdistusta maapallon nykytilanteesta. Lajittelu, kierrätys, luomu sekä lähituotteet ovat suomalaiselle arkipäivää tai ainakin yhä useampi toivoisi niiden olevan. Kirpputoreja löydät varmasti jokaisesta kaupungista ja käytettyjen vaatteiden ja tavaroiden ostamista pidetään järkevänä ratkaisuna. Suomalainen kesämökkikulttuuri vaatisi kokonaisen kirjan, mutta kerrottakoon että yli viidennellä suomalaisperheellä on kesämökki ja vähintään yhtä suurella osalla se on haaveissa tai tavoitelistalla. Kesämökillä mukavuuksiin tottunut suomalainen kääri hihansa ja elääkin nyt mielellään alkeellisempaa elämää ja puuhastelee perinteisiä kotihommia tai mitä erikoisempaa projektia laiskottelun sijaan. Suomalaiselle onnistunut viikonloppu voi pitää sisällään esimerkiksi kävelyä metsässä tai hiihtolenkkiä pelloilla, tärkein luonnon ominaisuus onkin rauha ja ennen kaikkea hiljaisuus.

Suomalainen tapakulttuuri

suomat ovat ujoja

Maailmalla suomalaiset tunnetaan ujoina ja hiljaisina, jotka kuitenkin alkoholia juodessaan muuttuvat edellä mainitun kuvauksen vastakohdaksi. Suomalainen alkoholikulttuuri onkin tunnetusti melkoisen kostea ja monen muun maalaisen silmissä vaikea ymmärtää. Suomalainen ei yleensä puhu, ellei ole mitään asiaa. Turhaa päivittelyä pidetään lähinnä kiusallisena ja näinpä sitä harvemmin harjoitetaankaan. Liian kovaäänistä puhujaa voidaan pitää epäkohteliaana tai päällekäyvänä ja toisten puheen keskeyttäminen koetaan erittäin epäkohteliaana. Tavatessa tervehditään joka kätellen, katsekontaktilla tai mieluiten katsellaan lintuja taivaalla ja vältellään sitäkin vaivaannuttavaa hetkeä. Poskisuudelmat eivät kuulu suomalaiseen tervehtimiskulttuuriin ja suuri henkilökohtainen tila onkin yksi merkittävimmistä suomalaisuuteen liittyvistä asioista. Bussissa huomaat, kuinka jokainen etsii omaa vapaata penkkirivistöään ja elokuvateatterissa pettymys on suuri, kun joku onkin valinnut paikkansa juuri samalta riviltä ja mikä pahinta viereiseltä penkiltä. Hississä jokainen etsii oman nurkkansa, mielellään seinään katsoen, ettei vaan joutuisi käymään kiusallisia hissikeskusteluja. Liian läheinen ihokontakti ja koskettelu koetaan epämukavana. On hyvä muistaa, että vaikka henkilöt, jotka eivät ole tottuneet suomalaiseen elämäntapaan, saattava pitää käyttäytymistä tylynä ja epäkohteliaana. Tapojen ja käyttäytymisen tarkoituksena on kuitenkin nimenomaan hyvät tavat ja toisten ihmisten kunnioittaminen.