Tuhansien järvien maa

Suomi on Pohjois-Eurooppaan sijoittuva tasavalta ja sen naapurivaltioihin kuuluvat Venäjä, Ruotsi, Viro sekä Norja. Suomessa on kaksi virallista kieltä, jotka ovat suomi ja ruotsi. Kuitenkin vain pieni osa suomalaisista puhuu sujuvaa ruotsia. Suomalaiset puhuvat keskimääräisesti hyvää englantia. Suomen väestöstä lähes 96 % on suomenkansalaisia ja ulkomailta suomeen muuttaneiden määrä on EU-maiden alhaisempia. Suomen presidenttinä on vuodesta 2012 ollut Sauli Niinistö.

Suomen historiaa

Suomi on nuori maa ja viime vuonna vietettiin Suomi 100 juhlavuotta. Suomi on kuulunut aikanaan sekä Venäjälle että Ruotsille. Suomi itsenäistyi 6.12.1917 Venäjän keisarikunnan romahdettua. Merkittävimmät sodat Suomelle olivat ensimmäinen maailmansota, Suomen sisällisota, talvisota sekä jatkosota. Sotien jälkeen Suomen kehitys lähti nousuun, kunnes 90-luvun alkupuolella koettiin merkittävä talouslama. Sadat tuhannet suomalaiset muuttivat ruotsiin työpaikkojen perässä. Vuonna 1995 Suomi liittyi Euroopan Unioniin ja vuonna 2002 siirryttiin markasta euroon.

Suomen historiaa

Suomi maailman silmin

Maailmalla suomi on tullut tunnetuksi muun muassa erityisen hyvästä koulutustasosta, tasokkaasta jääkiekon pelaamisesta sekä tietenkin Nokia puhelimista. Suomi on saanut myös näkyvyyttä Muumi-hahmojen sekä Angry Birds-hahmojen takia. Lappi ja Korvatunturi ovat tärkeitä turistikohteita Suomessa, sillä Korvatunturilla tunnetusti asuu se aito ja oikea Joulupukki. Suomi on myös maailmankuulu pitkistä kylmistä talvistaan. Maailmalla Suomi on kuin pisara meressä ja on varmasti paljon ihmisiä, jotka eivät ole Suomen maasta kuullutkaan. Kansainväliseen tietämykseen Suomi nousikin parhaiten vasta vuonna 1952 järjestettyään kesäolympialaiset maan pääkaupungissa Helsingissä.

Suomen monipuolinen luonto

Suomea ei turhaan kutsuta tuhansien järvien maaksi. Suomessa on noin 188 000 järveä, joka on enemmän kuin missään muussa EU maassa. Suomessa on myös laajimmat luonnonsuojelualueet koko Euroopassa. Suomessa on pieni väestö ja väestön tiheys, ja noin 69% maan pinta-alasta on metsää. Suurin osa väestöstä asuukin maan eteläosassa.  Suomen luonto on merkittävä vetonaula, josta varmasti löytyy tekemistä jokaiselle kulkijalle. Suomalaiset ovat ulkoilevaa ja luontoa rakastavaa kansaa ja ehkä ei olekaan sattumaa että suomalaiset pärjäävät erityisesti talviurheilulajeissa.

The diverse nature of Finland

Suomen ilmasto on siunaantunut neljällä vuoden ajalla. Tosin se monelle mieluisin vuodenaika eli kesä on vuodenajoista lyhyin. Kesä on vuoden valoisinta aikaa ja kesällä muun muassa lapissa vietetäänkin yöttömiä öitä. Kesät ovat välillä runsassateisia ja toisaalta taas välillä koetaan pitkiäkin helleaaltoja. Syksy on sateinen ja pimeä, mutta ruska-aika on kaikkine väreineen näkemisenarvoinen elämys. Talvisää on hyvin vaihtelevaa ja lämpötila voi vaihdella suurestikin loskaisista nollakeleistä, poskipäissä tuntuviin pakkasiin. Lapissa talviaika koettelee ihmisiä, sillä jopa 53 vuorokauden aikana aurinko ei nouse lainkaan, tarkoittaen jatkuvaa kaamosta. Kevät-talvella aurinkoa alkaa jo näkyä ja pikku hiljaa toivo kesästä nousee taas ihmisien mieleen. Ilmasto vaihtelu on suurta myös Suomen sisällä.

Tasa-arvoinen suomi

Suomen valtauskonto on kristinusko, mutta maahanmuuton lisääntyessä myös muut uskonnot ovat yleistyneet vähitellen. Nykyään moni suomalaisistakin vaihtaa uskontoaan enemmän omaa hengellisyyttään vastaavaksi. Jokaisella on oikeus harjoittaa omaa uskontoaan, joka on yksi esimerkki tasa-arvoisesta Suomesta. Suomessa nainen ja mies ovat tasa-arvoisessa asemassa ja tasa-arvolakia kehitetäänkin jatkuvasti. Toisaalta Suomi on herännyt myöhään joihinkin tasa-arvo kysymyksiin, kuten tasa-arvoisen avioliittolain uudistukseen. Vihdoin vuonna 2017 tuli voimaan laki, jonka mukaan samaa sukupuolta olevat parit ovat voineet solmia avioliiton. Suomi on hyvin lakisääteinen maa ja suomalaiset kutsuvatkin maata välillä ”Sääntö Suomeksi”, mutta ehkä juuri lakien ja sääntöjen ansiosta Suomi on hyvin organisoitu ja toimiva maa. Rikollisuus on verrattain vähäistä ja maan turvallisuustaso korkea. Tervetuloa Suomeen!